A gyógyteák készítésének szabályai

A gyógyteák készítésének szabályai

A gyógyteák elkészítése nem igényel komolyabb előképzettséget, de mert ennek is megvannak a maga szabályai, jó ha a következő tanácsokat szem előtt tartod. Már csak azért is, mert ezekkel a fontos ismeretekkel felvértezve, nem fordulhat elő, hogy a gyógyteád valódi gyógyító tulajdonságait te magad korlátozod.

by Nia Ramirez on Unsplash

A nap mely szakaszaiban érdemes gyógyteát fogyasztani?

A gyógyteák éhgyomorra (azaz étkezés előtt vagy étkezés után 3 órával) szívódnak fel a leggyorsabban, ezért reggeli órákban javasolt a fogyasztásuk, bár bizonyos problémák esetén érdemesebb a fitoterapeauta ajánlásait megfogadni.

A vízhajtó teákat és a tisztító hatással rendelkező teákat érdemes inkább a reggeli órákban étkezés előtt fogyasztani, de a hashajtó vagy nyugtató teákat inkább az esti órákban lefekvés előtt melegen kortyoljuk el.

by Megumi Nachev on Unsplash

Összekeverhető-e több egyedi növény egy teában?

Az azonos betegségre ható gyógynövényeket össze lehet keverni, de ne használjunk egyszerre többet mint 4-5 féle gyógynövényt. Különböző betegségekre ható növényeket ne keverjük össze, mert esetlegesen kiolthatják, felerősíthetik vagy módosíthatják egymás hatását!

Mivel ízesíthető a gyógytea?

A gyógyteákat semmiképp sem ízesítjük sem cukorral, sem citrommal, bár az élvezeti teákba lehet tenni egy kis mézet vagy citromot. Ezt azonban sohasem a forró teába tesszük, ugyanis a a méz fontos enzimjei és a citrom C-vitaminja 50 °C fok felett elbomlanak. Arra azonban figyeljünk, hogy 1 éves kor alatti gyermekeknek nem ajánlatos mézet adni, különösen a már nem szopó csecsemőnek, mert a méz kedvez egyfajta baktérium kifejlődésének, melynek leküzdéséhez a csecsemőnek még fejletlen az immunrendszere.

by Lindsay Moe on Unsplash

Hogyan készítsük a gyógyteát?

A gyógyteákat készíthetjük virágból, levélből, gyökérből, termésből vagy kéregből, attól függően hogy az adott gyógynövénynek mely részében van a legtöbb használni kívánt hatóanyag.

Forrázat
Virágot, levelet, hajtásvéget forrázzuk, egy adag általában 3-4 gramm, ami egy csapott evőkanálnyi mennyiség. Ezt a kimért teamennyiséget leforrázzuk 2,5 dl forrásból levett tiszta vízzel, lefedjük, majd állni hagyjuk úgy 15-20 percig.

Főzet
A gyökereket, kérgeket és a terméseket főzni kell, magas rosttartalmuk miatt általában 5-10 percig.

Hideg áztatás (macerátum)
Így készülnek a nyálkatartalmú növényekből a kivonatok, ezeket 4-5 órán át áztatjuk szobahőmérsékletű vízben. Ide tartozik a csipkebogyó is, melynek C-vitamin tartalma elbomlik 50 °C felett, ezért szintén hideg vízben áztatjuk de kicsit hosszabban, legalább 5-6 órán át.

photo by Katya on Pexels

Baj, ha tovább ázik a tea mint 15-20 perc?

Lehetőleg ne ázzon tovább a tea, max. csak 15-20 percig, ennyi idő alatt a hatóanyagok ki tudnak oldódni és a tea hatékonyságán sem javít a hosszabb ázási idő. Jó tudni, hogy 1 óra ázás után már gyakorlatilag használhatatlan a gyógytea.

Miért kerüljük a fém eszközök használatát teakészítés közben?

Azért nem szabad a teakészítéshez fém eszközöket használni, mert egyes hatóanyagok gyógyhatását semlegesíti a fém. A vizet lehet fém teaforralóban melegíteni, de amivel a növény közvetlenül érintkezik (szűrő, csésze, kanál...) az ne készüljön fémből. Használjunk inkább fa, porcelán vagy műanyag tárgyakat.

Reggel, ha nincs idő teakészítéssel foglalkozni, megfőzhető előtte való este?

A gyógyteák mindig frissen a leghatékonyabbak, minden esetben inkább így ajánljuk őket. Ha ez nem megoldható, akkor főzze meg este, mert inkább ilyet igyon, mint semmilyet.

Benedek Ágota
természetgyógyász-fitoterapeuta
contact@herbaholistic.co.uk
www.facebook.com/HerbaHolistic
www.herbaholistic.co.uk

cover: by allen lee on Unsplash