A segítő Telihold

A segítő Telihold

A Hold mindig is az egyik legerőteljesebb szimbóluma volt a nőiségnek, az istennőknek és a boszorkányoknak, ami nem véletlen.

A közösségi emlékezetben úgy él, hogy a holdhónap 28 napos csakúgy mint a nők havi ciklusa, ami azonban nem teljesen igaz. A holdhónap valójában 29.53 nap, ezért bár időnként a női ciklus egybeesik a Hold járásával, nem feltétlen napra pontosan követi azt.

A régiek azonban tudtak valamit, mégpedig szimbólumok által tanítani. Nem elmagyarázni a dolgokat és véget nem érő feljegyzéseket írni róluk, hanem megfigyelni hogy a Hold létezése hogyan hasonlít egy igazi nő létezéséhez és a Napé az igazi férfihoz. Ösztönösen és gyakorlatiasan összevetették a bennünk meglévő dolgokat azokkal a szimbólumokkal, melyek segítettek megérteni magukban a még meg nem értett részt és kiteljesíteni ezáltal a nőiességüket és férfiasságukat.

A nőiesség leginkább életszerepek, életfeladatok megvalósításáról és azok megfelelő beépítéséről szól. A Hold fázisaiban megjelenik a fiatal lány (Újhold), az éretté, anyává váló nő, a megszületés, a beteljesedés (Telihold) valamint a bölcs, tanító és gyógyító női szerep (Fogyó hold) is.

Az a mód, ahogyan a Hold minden éjjel, csakúgy mint minden hónapban bejárja az égboltot, élénken emlékeztet a változás és a körforgás hatalmára. Minden csak addig él ezen a földön amíg változik.

Amint elkezded nyomon követni saját fejlődésed a nőiségben, a Hold változó arcának tükrében, kezded majd megismerni, mikor érzel sok vagy kevés energiát, mikor érzed magad befelé vagy kifelé fordulónak, mikor akarsz alkotni vagy békében heverészni, hogy feltöltsd tartalékaidat.

A telihold a hagyomány szerint a mágikus munkák végzésére legalkalmasabb néhány napos időszak ami maga a holdtölte és az azt követő három nap. Ebben az időszakban érzelmileg sokkal fogékonyabbnak érezhetjük magunkat, de akár ingerültebbnek, türelmetlenebbnek is. lyenkor a sebek nehezebben gyógyulhatnak, erősebben és hosszabban vérezhetnek, így például orvosi beavatkozásokra nem feltétlenül a legalkalmasabb időszak.

Ugyanakkor a népi gyógyászatban telihold ideje kiemelt időszak, az ekkor szedett gyógynövények sokkal hatásosabbnak bizonyulnak.

Telihold idején az olyan tevékenységek segítik a női minőségben való elmerülést, ahol értés helyett érzel. Segíthet ha táncolsz, jógázol, átmozgatod a tested, hogy a benne lévő feszültség, fájdalom és sérülés a finom áramlás során kioldódjon.

Benedek Ágota
természetgyógyász-fitoterapeuta / hormonegyensúly tanácsadó
contact@herbaholistic.co.uk
www.facebook.com/HerbaHolistic
www.herbaholistic.co.uk

cover: by Brigitte Ryan on Unsplash