Ayurveda: az élet tudománya

Ayurveda: az élet tudománya

Az Ayurveda szó szerinti fordításban “az élet tudománya”, India területéről származik és tanításai 5000 évre nyúlnak vissza.

Az Ayurveda egy holisztikus tudomány, azaz nem csak a betegséget, hanem az egész embert egyben kezelik. Az egészség alapjául a test, a lélek és a szellem hármasának finom egyensúlya szolgál.

photo by The Ayurvedic Therapy

Minden élő és élettelen anyagban az öt alap elem levegő, éter, tűz, víz és föld is megtalálható. Az alapján, hogy az egyes személyekben ezeknek az energiáknak az aránya hogyan oszlik meg beszélhetünk
* vata (levegő és éter)
* pitta (tűz és víz)
* kapha (víz és föld) típusokról, azaz ugynevezett doshákról.

Vázlatosan a doshákat a következőképpen tudjuk elkülöníteni:
* Olyan emberek akinek vékony a testalkata, mindig úton vannak, szinte szárnyalnak a gondolataik, ők lennének a vata típusok.
* A karrierista, megjelenésre sokat adó, tökéletességre törekvő, fokuszált, éles eszű, gyors gondolkodású, szenvedélyes emberek a pitta típusba tartoznak.
* A kapha típusú emberek nyugodtak, kényelmesek, gondoskodók, teli vannak szeretettel, szeretnek enni és főzni is.

Persze ez a rendszer ennél azért jóval árnyaltabb mivel ezeknek a típusoknak számtalan variációja lehetséges, de segít elképzelni, hogy a különböző elemek hogyan hatnak a kinézetünkre és személyiségünkre.

photo by The Ayurvedic Therapy

Mivel mindannyian mások vagyunk ahhoz, hogy egészségesek és boldogok legyunk máshogy kell étkeznünk, másfajta életvitelt kell folytatnunk illetve ha megbetegszünk eltérő módon jutunk el a gyógyulásig is. Ha az eredeti energiáink kibillennek az egyensúlyból - rossz közérzet, betegségek, depresszió, szorongás gyötör - egyedi személyre szabott megoldásokra van szükségünk, hogy helyreállítsuk az egyensúlyt.

Az Azurveda szerint ha valakinek jól működik az emésztő rendszere (erős az agnija) azt a betegségek elkerülik. A testben a méreganyagok a táplálék nem megfelelő emésztésével keletkeznek, vagy akár mentális és érzelmi folyamatokból. Az ember pontosan annyi idős mint az emésztésének a tüze (agni): “Az egyensúly helyreállítását mindig az emésztőrendszer korrigálásával kezdik."

photo by The Ayurvedic Therapy

Az Ayurvedaban a doshák egyensúlyozásában nagyon fontos szerepe van a masszázsnak. Az alapján, hogy melyik energia (vata, pitta, kapha) van kibillenve a masszőrök kiválasztják a megfelelő gyógyolajakat és egyénre szabják a masszázs terápiát. A masszázs során stimulálják a Prana (életerő) mozgását a szervezetben, élénkítik a vér és nyirok áramlást, egyensúlyba hozzák a különböző doshákat, segítik a szervezet méregtelenítését és anyagcsere folyamatainak optimalizálását, segítenek az érzelmi blokkok feloldásában.

Ha személyre szabott tanácsadást és testet-lelket megújító ayurveda masszazst kerestek Londonban, akkor a legjobb ha Melindával konzultáltok:

Papp Melinda
Ayurveda életvezetési tanácsadó és masszőr

FB oldal: www.facebook.com/theayutherapy
weboldal: www.theayutherapy.co.uk
Instagram: @theayutherapy
e-mail: theayutherapy@gmail.com
telefon: +44 75 0503 6552

cover: photo by Kerstin Kaufmann from Pixabay