Jeles napok: a téli napforduló

Jeles napok: a téli napforduló

Életünk ciklikusan ismétlődő körforgásában négy kiemelkedően fontos napot tartunk számon, ezek a napfordulók, melyek egyben a csillagászati évszakváltások napjait is kijelölik.

A napfordulók közül egyik kiemelten fontos talán a téli napforduló, ami gyakorlatilag az év leghosszabb sötétben eltöltött napja után az új fény eljövetelének ünnepe, innentől kezdve a nappalok még ha eleinte alig észrevehetően is de újra hosszabbodnak.

photo by Dirk Evisco Mattner from Pixabay 

Az év legrövidebb napja általában december 21 (avagy időnként december 22), amikor őseink az Anyatermészetet tisztelő ősi hitvilágban a fény növekedésbe való átfordulását, a majdan elérkező tavasz és megújulás reményét ünnepelték.

Felmenőink a téli napforduló beköszöntekor gyümölcsökkel teli nagy tányérokat helyeztek az asztalokra, abban a reményben, hogy az elkövetkező év is bővelkedik majd gyümölcsökben. Az adventi idők még napjainkban is elválaszthatatlanok a dióval és ma már citrusfélékkel teli kosaraktól.

Szokás volt valamint az ó tüzeket eloltani és új tüzet gyújtani, az új tűzből pedig vittek haza mind egy-egy szikrát. Ez nagy szertartás lehetett régen, mert teljesen új tüzet csiholtak, ma talán ennek emléke az ilyenkor meggyújtott máglya.

photo by Matheus Bertelli on Pexels 

Na de visszatérve őseinkhez, a sztyeppei lovasnomád népek hitvilágában a téli napforduló mint Karacsun jelent meg (kara = sötét, fekete, csun = fordulás), azaz a a fény csökkenésének, növekedésbe való átfordulásának időszaka. A Karacsun kifejezés nyelvünkben mint Karácsony él tovább és bár ezt a jeles természetünnepet a kereszténység bekebelezte és a saját képére formálta, nagyon sok módon fel-felbukkan benne ősi bölcsességünk.

Manapság a hagyományőrzéssel komolyan foglalkozó csoportok nemzet szerte kis közösségben megünneplik Karacsun ünnepét, a téli napfordulót, ilyenkor általában napnyugtától napkeltéig böjtölnek, szertüzet gyújtanak, majd virrasztanak az új fény, a másnap reggeli felkelő nap első sugaráig.

Ne feledjük azonban, december 21-e földünkön nem mindenütt az év legrövidebb napja, a déli féltekén ugyanis akkor süt leghosszabb ideig a nap, nyár van.

Benedek Ágota
természetgyógyász-fitoterapeuta / hormonegyensúly tanácsadó
contact@herbaholistic.co.uk
www.facebook.com/HerbaHolistic
www.herbaholistic.co.uk

cover: by chirag k on Unsplash