Jeles napok: tavaszi Nap-Éj egyenlőség

Jeles napok: tavaszi Nap-Éj egyenlőség

Életünk ciklikusan ismétlődő körforgásában négy kiemelkedően fontos napot tartunk számon, ezek a napfordulók, melyek egyben a csillagászati évszakváltások napjait is kijelölik.

A napfordulók közül egyik fontos a tavaszi Nap-Éj egyenlőség, azaz az a nap amikor a téli napforduló elmúltával az egyre hosszabbodó nappalok után eljutunk addig a pontig, mígnem az éjszaka és a nappal hossza pontosan megegyezik. Ez jelzi csillagászati értelemben is a tavasz beköszöntét és általában március 20-22 körülre esik.

Tél, tavasz, nyár, ősz az élet körforgást is jelzi:
* reinkarnáció (tél), születés (tavasz), élet (nyár), halál (ősz)
* a nap fázisai: éjjel, reggel, nappal, este
* az elemek: levegő, tűz, víz, föld
* a hold arcai: holdfogyatkozás, növekvő hold, telihold, fogyó hold
* a fő égtájak: Észak, Kelet, Dél, Nyugat

photo by Ellie Storms on Unsplash

A hosszú tél után sok ember számára a tavaszi Nap-Éj egyenlőség az év egyik legreménytelibb napja, amihez számos, főként a kikelettel, a virágzással, az új élet kezdetével, az újjászületéssel kapcsolatos szokás is társul, de ehhez a naphoz kötik a katolikus vallásban Húsvét napját is, amely mindig a Nap-Éj egyenlőséget követő első teleholdra következő vasárnap.

A Nap-Éj egyenlőség környéki napok vetőnapok is voltak, ilyenkor tették el a paprikamagot és nevelték belőle a palántát, de ilyenkor ültették el a hagymát, fokhagymát is vagy ekkor engedték ki a méheket, és tisztogatták ki a kaptárakat a gazdák. A Szent Benedek napján elvetett hagymának gyógyítóerőt tulajdonítottak, kenyérbe göngyölve adták a fölfúvódott szarvasmarhának.

photo by Anastacia Cooper on Pixabay

Népszokásaink őrzik Villő Istennő emlékét, aki egy tündérleány, haját virágokkal és zöld ágakkal, testét kagylókkal díszíti, s aki elhozza a tavaszt. Villő Istennő jelenik meg a villőzés alkalmával házról házra hordott, szalagokkal vagy festett tojásokkal díszített villőágban, amely elhozza a tavaszt, miután a kiszebabával kidobták a telet a vízbe.

Vízben cserél helyet a két Istennő, vízben tűnik el az egyik és vízből emelkedik ki a másik, aki figyelmünket belülről ismét a külső világba irányítja.

Köszöntő (népköltés):
Ez év reggelén minden jót kívánok!
Ahová csak nézel, nyíljanak virágok!
Még a hó felett is virág nyíladozzon,
Dalos madár zengjen minden rózsabokron!
Minden szép, minden jó legyen mindig bőven,
Mindig szálljon áldás rátok ebben az új évben!

Benedek Ágota
természetgyógyász-fitoterapeuta / hormonegyensúly tanácsadó
contact@herbaholistic.co.uk
www.facebook.com/HerbaHolistic
www.herbaholistic.co.uk

cover: photo by congerdesign on Pixabay