A kovászos kenyér és a glutén kapcsolata

A kovászos kenyér és a glutén kapcsolata

Az otthoni kenyérsütés manapság reneszánszát éli, a semmiből nőnek ki egyre-másra az önsegítő kovászcsoportok, ahol az emberek újonan szerzett tapasztalataikkal segítik a még kezdő kenyérsütőket.

Számomra ez nagy öröm, már csak azért is, mert az ősi tudás megőrzését mindennél fontosabbnak tartom, pláne ha egy olyan alapvető élelmiszerről van szó, mint a kenyér. Étkezési szokásaink az elmúlt pár száz évben persze rengeteget változtak és ezzel együtt a kenyér sütésének a módja is, azonban az alap összetevők, úgymint liszt, víz és só érintetlenül megmaradtak.

egy erős kovász / by Thomas Bock on Pixabay

Annál is inkább, mivel egy igazi kenyér a három felsorolt alapvető összetevőn kívül nem szükséges hogy egyebet is tartalmazzon, vagy ha igen, akkor az elsősorban a nagyüzemi technológia és az eltarthatóság miatt fordulhat elő. Ha a gyártó a csomagoláson ezt külön nem jelzi, akkor nagy valószínűséggel nem kovászos kenyérről beszélünk, hanem egy gyors kelesztésű, leginkább élesztővel és/vagy aszkorbinsavval (C-vitamin) készültről, melyben utóbbi amolyan stabilizátor szerepet tölt be, feszesen tartja a tésztát.

Ebben a bejegyzésben azonban beszéljünk csak és kizárólag a házi módszerekkel készült kovászos kenyérről és annak élettani hatásairól.

A főcímben már megjelent a mostanság sokat emlegetett glutén, úgyhogy nézzük is meg ez pontosan micsoda.  

A kalászos gabonák elsősorban jelentős szénhidráttartalommal bírnak, de emellett igen magas a fehérjetartalmuk is. A búzafélék egyik ismert összetett fehérjéje a sikér vagy más néven a glutén - a két dolog ugyanaz. Ez a sikér (glutén) vízben nem oldódik, de a vizet remekül megköti, ettől lesz a tészta rugalmas, gyúrható, és formázható.

by Zozz_ on Pixabay

A búzafélékben ennek az összetett fehérjének, a sikérnek (gluténnek) átlagos összetétele: 75% gliadin + 25% glutenin

Valójában a glutén okozta problémákat nem a glutén maga váltja ki, hanem a glutén egyik komponense a fent említett gliadin. Három különböző betegség tartozik ebbe a körbe:
* cöliákia
A tudomány mai állása szerint ez egy egész életen át fennálló autoimmun betegség.
* glutén tartalmú gabonafélék okozta allergia
A gabona vagy annak egy alkotórésze (itt nem csak a glutén lehet a ludas) allergénként hat, a szervezet ellenanyaggal védekezik.
* nem cöliákiás gluténérzékenység (NCGS)
Gyógyítható állapot, leggyakrabban valamilyen emésztőrendszert érintő betegség okozza ami miatt megnő a bélfal áteresztő képessége így a tápanyagok félig emésztetlenül kerülnek a szervezetbe.

A következő  gabonafélék gliadint tartalmaznak:
* búza
* rozs
* árpa
* zab
* kamutbúza
* tönkölybúza
* durumbúza

Helyettük alkalmasak a következő gabonafélék, gliadin nélkül:
* köles
* kukorica
* tápióka
* kókusz
* tökmag
* útifűmaghéj
* szentjánoskenyérmag
* rizs
* hajdina

Na de térjünk vissza a kovászos kenyérhez, hogyan is kapcsolódik ide a glutén kérdéshez.

photo by katkaZV on Pixabay

A kovászolás maga gyakorlatilag a liszt és a víz erjesztése, vagyis fermentálása amikoris a lisztet és vizet elkeverve élő mikrobákat tenyésztünk. Az erjesztés során ezek a mikróbák, akik valójában a tejsavbaktériumok, anyagcseréjük által szén-dioxidot termelnek (ettől lesz lyukacsos a kenyér) valamint szerves savakat (ettől pedig savanykás lesz a kenyér). A kovász tehát élő anyag, egy aprócska mikróba univerzum.

A kovásszal készült kenyér elkészítése nem megy egyik pillanatról a másikra, ugyanis ahhoz hogy a fermentáció rendben végbe menjen a tésztában, idő kell. Különböző eljárások léteznek, ahogyan én sütöm a kenyerem az úgy néz ki, hogy egyik nap délelőtt több lépésben begyúrom és pihentetem a tésztát, majd mikor már megindult benne a kelési folyamat megformázom, és egészen másnap délelőttig a hűtőben pihentetem (azaz lassítva ugyan a folyamatot, de tovább kelesztem), míg végül kisütöm.

A hosszú kelési időszak alatt a gabonában található glutén úgymond előemésztődik, részben lebomlik, úgyhogy a szervezetemnek jóval kevesebb dolga lesz majd, amikor jóízűen elfogyasztom a kenyeret. A jó bélflóra számára a kovászos kenyér mindemellett valódi prebiotikum, vagyis az igen összetett baktériumflóránk remekül hasznosítható tápanyaga.

A fentiekből is látszik, hogy valójában a kovászos kenyér nem igen tud teljesen glutén mentes lenni, de az bizonyos, hogy a glutén felhasználhatóságát a szervezetünk számára remekül előkészíti.

Aki azonban a fentebb már említett három gabonafogyasztással összekapcsolható betegségben szenved, számára sajnos a kovászos kenyér sütése sem megoldás, csak az, ha étkezéséből teljes mértékben kivonja a glutént.

Ha te is szívesen megtanulnád a kovászos kenyér sütésének minden csínját-bínját, figyelmedbe ajánlom Szabi a pék YouTube csatornáját.

Benedek Ágota
természetgyógyász-fitoterapeuta / hormonegyensúly tanácsadó
contact@herbaholistic.co.uk
www.facebook.com/HerbaHolistic
www.herbaholistic.co.uk

cover: photo by Photo by Macau Photo Agency on Unsplash