Madáretetési útmutató a téli hónapokra

Madáretetési útmutató a téli hónapokra

Elérkezett a madáretetés szezonja, és ilyenkor sokat segíthetünk a madárkáknak. Aki nem mozog otthonosan a madárvédelemben, az nem is gondolná, hogy mennyi fontos szabály, trükk és életfontosságú tennivaló létezik az etetés terén.

Akár magunk helyezünk ki etetőt vagy másét töltögetjük, a szabályok ugyanazok. Erdőbe azonban soha ne kerüljön PET-palack, mert ha a fáról esetleg lesodorja a szél, onnantól már csak szemát és szennyezi a környeztet.

photo by GeorgeB2 from Pixabay 

A legfontosabb tudnivalók:
1.) Folytonosság
Sokan nem is gondolnák, hogy ha néhány napig etetik a madarakat, azzal több kárt okoznak, mintha egyáltalán nem adnának nekik enni. Mi az oka?
Kövér madár nincs (legalábbis a Természetben), mivel röpképességük megőrzésének érdekében nem halmozhatnak fel zsírtartalékot. Ennek köszönhetően napról-napra élnek, és a hideg éjszaka átvészeléséhez szükséges energiát a nappali táplálkozás során nyerik. Ha napközben nem sikerül eleget enniük, akkor éjjel meghalnak.

Éppen ezért, ha valaki egy etetőre szoktatja és aztán cserbenhagyja Őket, akkor csak várják, hogy mikor kerül már élelem a szokott helyre, és sok esetben már nincs idejük új táplálékforrást találni napnyugtáig, így elpusztulnak. Ezért fontos a folytonosság. Ha valaki etetni kezd, az komoly felelősség, egészen tavaszig nem hagyhatja abba, mert azért mások fizetnek meg, kicsiny életekkel!

photo by GeorgeB2 from Pixabay 

2.) Étlap
A madár emésztése nem úgy alakult ki, hogy bármit képes legyen feldolgozni, a legbiztosabb táplálékuk olajos magvakból áll. A napraforgó mag az abszolút kedvenc, de természetesen abból is a nem sózott, illetve nem pörkölt. Ha már mindenképpen a saját táplálékunkat akarjuk megosztani velük, akkor legfeljebb főtt rizst, vagy főtt zöldséget vigyünk ki az etetőre, de tartsuk szem előtt, hogy a só méreg számukra!

Élelmezés szempontjából a legfontosabb:
* kenyérmorzsát SOHA NE adjunk a madárkáknak, mert ha megázik, olyan folyamatok indulnak be benne, amik bélgyulladást okozva, az állat halálához vezethetnek.

photo by GeorgeB2 from Pixabay 

3.) Zsiradék pótlása
Télvíz idején a madarak számára a zsiradék kihelyezése éppoly fontos, mint a magvaké. A zsiradék formája szinte bármi lehet, de a tévhittel ellentétben TILOS SÓS SZALONNÁT kiakasztani, ugyanis a só elvonja az amúgy is csekélyke mennyiségű vizet a szervezetükből, és akár halálhoz is vezethet a fogyasztása.

A legjobb megoldás a sótlan vaj kihelyezése, amelyet először “álcázni” kell, ami azt jelenti, hogy napraforgó magokat szúrunk bele. Erre azért van szükség, mert a vajkocka nem tartozik a madarak természetes eleségei közé, így nem tudják, hogy ehető, hacsak rá nem vezetjük Őket. Megfelelő lehet továbbá a sózatlan szalonna, a kacsaháj, a faggyú, vagy éppen a kókuszzsír. Viszont a maradékot tavasszal ne felejtsük el begyűjteni és kidobni!

photo by GeorgeB2 from Pixabay 

4.) Folyadék pótlása
A három legfontosabb tápanyagforrásból elérkeztünk az utolsóhoz, ami pedig nem más, mint a folyadékpótlás, ugyanis a madarak szervezete vízigényét tekintve nem tér el a miénktől. Ugyanúgy szükségük van innivalóra, mint ételre. Ezt legkönnyebben természetes vízforrásokból – tavakból, patakokból, pocsolyákból – tehetik meg, de ha ez nem áll rendelkezésre, akkor bizony ránk hárul ennek kialakítása is.

Az alábbiakat érdemes megszívlelni ezzel kapcsolatban:
Ha tehetjük, helyezzük el úgy az itatót, hogy még télen is süthesse a nap, mert ez segít egy keveset olvadtan tartani belőle! Már az is sokat jelent, ha az edény szélén egy kevéske folyékonnyá válik.
* tegyünk a vízbe kevés cukrot, – DE SÓT SOHA – ami csökkenti a fagyáspontot
* gyakran távolítsuk el a jeget az itatókból, és pótoljuk friss vízzel

Ha éjjel felforrósítunk a fűtőtesten egy követ, azt az itató alá téve a víz tovább marad fogyasztható. Meleg vizet azonban nem érdemes kirakni, mert az előbb fagy meg, mint a hideg. A kettévágott gyümölcsök kihelyezése szintén nagyban támogatja a fagy alatti folyadékpótlást.

photo by Nicki Dobson from Pixabay 

5.) Mesterséges odúk készítése
Mivel a madarak zsírt nem tartalékolnak, a téli éjszakákon rengeteg kistestű madár fagy halálra. Ezen segíthetnek a mesterséges odúk, melyekben összebújva átvészelhetik a leghidegebb órákat. Másik fontos feladatuk pedig a nyári időszakban költési hely biztosítása.

Készítésük roppant egyszerű. Noha sokféle odútípus létezik, mégis a legcélszerűbb, univerzális modell nem más, mint egy nyitható tetejű, 20x20x20 centiméteres fadoboz, melynek egyik oldalán egy kb. 4 cm ármérőjű nyílás helyezkedik el. Az elkészítés fél óra és csupán néhány száz forint, de sok életet menthet meg egy hosszú tél során.

A legfontosabb szabályok odúk terén:
* legalább két méter magasságban, déli, dél-nyugati, vagy dél-keleti tájolással telepítsük
* havonta ellenőrizzük és szükség esetén ürítsük, a szennyezett fészkeket távolítsuk el
* tavasszal és ősszel takarítsuk
* gondoskodjunk a tető zárásáról, hogy a ragadozók ne férhessenek a madárkákhoz
* a tetejét úgy alakítsuk, hogy a víz ne álljon meg rajta
* mindig ellenőrizzük a felfüggesztést, mert a zuhanás megölheti a lakókat

photo by heronworks from Pixabay 

6.) Zöldségek és gyümölcsök
A táplálék-, folyadék- és ásványi anyagpótlás hatékony eszköze télvíz idején a zöldség ás a gyümölcs. Csak felszúrunk egy almát, vagy egy répát egy fa ágára, és sok madár még a nagy fagyokban is helyre tudja állítani belőlük a tartalékait.
Szinte bármelyik zöldség, vagy gyümölcs megfelelő, az alábbi irányelvek betartása mellett:
* mindig vágjunk ablakot a héjára, mert sok madárnak gondot jelent a megnyitása
* ha már rothadtnak ítélünk egy korábban kint hagyott gyümölcsöt, azt ne vigyük el, mert annál kelendőbb lesz
* ne csak ágakra, hanem a földre is helyezzünk, mert sokan úgy szeretik
* a gyümölcsöket alaposan mossuk meg, mert a vegyszerek nem tesznek jót senkinek

photo by Roy Buri from Pixabay 

Egy-egy melegebb téli hónapban sokan úgy gondolják, hogy az időjárási anomáliáknak köszönhetően nincs szükség a madarak etetésére, mivel úgyis találnak elegendő élelmet a Természetben. Nos, valahol igazuk is van, meg nem is. Tényleg akad némi eleség az éléskamrában, ám jóval kevesebb, mint egy hagyományos tavaszon, viszont az éjszakák még mindig sokkal hidegebbek és hosszabbak a tavasszal normálisnál, így a több energia és a kevesebb keresgélés létfontosságúvá válik a madarak számára.

Ha közeledik a madáretetés szezonjának vége, nem mindegy, hogy miként fejezzük be azt. Az utolsó hetekben – nagyjából egy hónapban – fokozatosan térjünk át kölesre és fontos, hogy a gyümölcsnek különösen örülnek ilyenkor a madarak.
Nyáron, illetve késő tavasszal már nem célszerű etetnünk, mert a hozzászokás hibás táplálkozási szokásokhoz vezet! Persze, alkalomadtán vihetünk ki csemegéket, de a rendszeresség már maradjon el szokásainkból.

A mesterséges odúk szerepe is megváltozik, mostantól fészkelőhelyekké válnak, úgyhogy takarítsuk ki őket, dobjuk ki a parazitákkal teli régi fészkeket és továbbra is havonta ellenőrizzük belsejüket.
forrás: www.erdomentok.hu

cover: photo by GeorgeB2 from Pixabay