Jeles napok: Gyümölcsoltó Boldogasszony

Jeles napok: Gyümölcsoltó Boldogasszony

Minden évben március 25-én ünnepeljük Gyümölcsoltó Boldogasszony napját, mely a legszélesebb értelemben vett termékenységi ünnep. Mielőtt azonban áttekintenénk a naphoz tartozó szokásokat, először nézzük meg, hogy kis is az a Boldogasszony?

Az évkörben több néven is emlegetik őt de a lényeg, hogy ez a női figura ősi asszonyistenségünk alakja, akire azután később a keresztény Mária-kultusz rátelepült, azonban Erdélyben és Somogy egyes településein a mai napig él a Szűzanya-tisztelet és Babba-Mária, a Napba öltözött asszony tisztelete.

Photo by Victoria Strukovskaya on Unsplash

Sőt mi több a Himnusz megírása előtt (1823) a katolikus magyarság néphimnusza a Boldogasszony Anyánk kezdetű, valószínűleg 18. századi eredetű ének volt amit a bejegyzés végén meg is tudsz hallgatni.

Összesen hét különböző Boldogasszony alakot tartunk számon, akiknek mind különböző szimbolikájuk van az évkör során:
* Gyertyaszentelő Boldogasszony (február 2.)
* Gyümölcsoltó Boldogasszony (március 25.)
* Sarlós Boldogasszony (július 2.)
* Angyalos Boldogasszony[forrás?] (augusztus 2.)
* Havas Boldogasszony (augusztus 5.)
* Nagyboldogasszony (augusztus 15.)
* Kisboldogasszony (szeptember 8.)

photo by StockSnap on Pixabay

Március 25: Gyümölcsoltó Boldogasszony

A néphagyomány legfontosabb termékenységhez kapcsolódó napja, úgy tartják, hogy ha a gyümölcsoltást (vagy szemzést stb.) ezen a napon végezzük, akkor a növény meg fog maradni és jó termést hoz a jövőben.

Azt is mondják, az az asszony, aki ezen a napon érintkezik a férjével, biztosan áldott állapotba kerül, mert a mi Boldogasszonyunk óhajtja bennünk, s fogadja, őrzi a világra érkező fényt, a gyermeket.

Sok gazda ezen a napon kimegy a kertbe, és a gyümölcsfák törzsét kereszttel jelöli meg, a méhészek pedig a röplyukakhoz állítanak gallyakat, hogy fáikról a méhek majd jól mézeljenek.

Mások e napon kitárják az istálló ajtaját, mintegy meghívva a fecskéket, Isten madarait, hogy házban fészkeljenek, mert az öregek hite szerint felérnek egy tűz ellen való biztosítással. Az érkező fecskék arra is intik a gazdát, hogy a tavaszi munkák ideje elérkezett.

Ez a nap is alkalmas az időjárás és a termés megjóslására, erre a következő mondások utalnak: „Ha derüs a Gyümölcsóttó, mégtelnek a boroshordók.” Ám ha esik, rossz az idő, akkor azt mondják, hogy „Boldogasszony könnye lémossa a gyümölcstermést.”

Benedek Ágota
természetgyógyász-fitoterapeuta / hormonegyensúly tanácsadó
contact@herbaholistic.co.uk
www.facebook.com/HerbaHolistic
www.herbaholistic.co.uk

contact: photo by Goumbik on Pixabay