Március: Böjt máshava (avagy böjtmás hava)

Március: Böjt máshava (avagy böjtmás hava)

Március hó elnevezése a latin Martius hónapnévből ered, mely annyit tesz: Mars (isten) hava. Rómában mindig is úgy ismerték, mint az év kezdő hónapját, mely egybeesett a tavaszi napéjegyenlőségi évkezdési szokásokkal.

Március régi magyar neve Böjtmás hava (avagy böjt máshava, kikelet hava, tavaszelő hava), az elnevezés pedig egyértelműen arra utal, hogy március a böjt második hónapja, a nagyböjt java ugyanis többnyire valóban márciusra esik.

by congerdesign on Pixabay

A március 18-19-21 Sándor-József-Benedek (zsákban hoznak meleget) napok mellett a hónap kiemelkedő ünnepe március 25, Gyümölcsoltó Boldogasszony napja. Ezt a napot elsősorban a fák oltására, szemzésére tartják alkalmasnak, a magyar nyelvterületeken pedig még az a hiedelem is tartja magát, hogyha a beoltott fát ezen a napon letörik vagy megvágják, vér folyik ki belőle, de legalábbis szerencsétlenség származik a dologból.

A fák oltása mellett a március a tavaszi munkák kezdetét is jelöli, indul a nyüzsgés a szántóföldeken, a gyümölcsösben, szőlőben. Ilyenkor vetik a borsót, répát, zöldséget, a palántáknak való magot, dugdossák a hagymát, de a korai krumpli és a bab is földbe kerül. Egyszóval vége a téli szobai munkának, a szövésnek, fonásnak, és a kézimunkázásnak. A hónap első szerdáján sok helyen a méhészek is kiengedik a méheket, és a jószágokat is kihajtják a legelőre.

by Goumbik on Pixabay

Okkal nevezik e napot fecskehívogatónak is, mert ekkor már a déli szél hazafelé tereli az ereszlakókat.

Ezen a napon az időjárást is figyelni érdemes, ugyanis ha rossz idő van, akkor valószínűleg a tavasz is rossz lesz, valamint ha a békák megszólalnak, 40 nap hideget hoznak magukkal.

A jeles napok mellett azonban érdemes megemlékezni március 21-ről is, Benedek napjáról, a tavaszi napéjegyenlőség idejéről, a csillagászati tavasz kezdetéről. Valójában ez a dátum az asztrológiai pontos számítások szerint kicsit vándorolhat de az esetek nagy többségében 21-re esik, ilyenkor a nappalok hosszúsága éppen beéri az éjszakákét és innentől kezdve egyre hosszabban van világosság.

Benedek Ágota
természetgyógyász-fitoterapeuta / hormonegyensúly tanácsadó

contact@herbaholistic.co.uk
www.facebook.com/HerbaHolistic
www.herbaholistic.co.uk

borítókép: by Arno Smit on Unsplash