Védd magad!

Védd magad!

Immár egy éve hogy megváltozott világunkban a fő beszédteret kitöltötte a járvány és a megbetegedéssel kapcsolatos hírek, információk, számadatok dömpingjét éljük meg. Amiről azonban a lehető legkevesebb szó esik a fősodratú médiában az az, hogy te magad hogyan védekezhetsz, mi az amivel saját tested segítheted ebben és minden egyéb eljövendő jövőbeni helyzetben.

Muszáj lenne megértenünk, hogy a segítség elsősorban nem kívülről jön maszkok és fertőtlenítők képében, hanem belülről, a tudatosan és szeretettel megtámogatott, megfelelően működő testünktől. Nyilván a vírus terjedését nem állíthatnánk meg, azonban a súlyos esetek számát nagyban csökkenthetnénk és a gyógyulási idő is jócskán lerövidülne.

photo by Kevin Phillips on Pixabay

Táplálkozás
Manapság reneszánszukat élik a különböző diéták, szigorú és kevésbé szigorú táplálkozási rendszerek, azonban egy dolgot mindenképpen tudni érdemes, mégpedig azt, hogy a beleinkben lakó, akár több kilogrammnyi súlyt is elérő baktérium, gomba és vírus elegy a mi nagyszerűen csatarendbe állítható belső hadseregünk. Hogy feladatukat hiba nélkül ellássák, "mindössze" jól kell őket tartanunk.

Sokáig nem volt világos,  de ma már tudjuk, hogy a vastagbélben velünk szimbiózisban élő flóra immunműködéseink épségéért és a legalább olyan fontos anyagcsere-működéseinkért is felelős. Etessük hát őket megfelelő táplálékkal, hogy kolóniáikat épségben, más kolóniákkal összhangban működtetni tudják.

Mi számít megfelelő tápláléknak a bélflóra számára? Egyszerű, a növényi rost.

Ha felborult bennünk a bélflóra egyensúlya, az számtalan módon észrevehető, ilyen esetekben érdemes extra figyelmet fordítani a táplálkozásra:
* fokozott bélgáz-képződés
* puffadás
* kellemetlen hasi görcsök
* székrekedés vagy hasmenés
* általános levertség, rossz kedélyállapot
* ingerlékenység
* alvászavarok
* gyakori fejfájás
* váll- és nyaki izmok fájdalmasan bemerevednek

Na és mi lehet az ami felborítja az egyensúlyt?
Elsősorban az életmódbeli problémák, a helytelen étkezési szokások (cukor, feldolgozott élelmiszerek vagy olyan ételek fogyasztása, melyekre érzékeny vagy allergiás az illető) de ide tartozik még az antibiotikumok használata, a stressz, az öregedési folyamatok, valamint különböző betegségek is.

Érdemes megfontolni a böjt lehetőségét is, itt nem kell hosszú böjtökre gondolni, akár már 3 napos kúrával is rengeteget tehetünk szervezetünk egyensúlyáért.

Echinacea / photo by Stephan H. on Unsplash

A természet is segít
A táplálkozás rendbetétele mellett a gyógynövények is rengeteget tudnak segíteni ha a járvány kivédésére készítjük fel szervezetünket.

Echinacea (bíbor kasvirág)
Kúraszerűen alkalmazva segíti a fehérvérsejtek védekező folyamatait, növeli a fertőző betegségekkel szembeni ellenálló képességet, de a hörgők és a tüdő gyulladásos betegségeinél is segít.

Bodorrózsa (szuhar)
Komoly vírusellenes hatóanyagai vannak, a vírus szaporodását gátolja elsősorban, hatását pedig a megelőzés időszakában fejti ki legjobban.

Pettyegetett tüdőfű
A tüdő és a hörgők területén fejti ki jótékony hatását, a tüdőgyulladás egyik elengedhetetlen gyógynövénye, segít a gyulladásnál, vizesedésnél, segíti a nehéz légzést.

Vitaminok és ásványi anyagok
A test megfelelő működéséhez el kell lássuk azt a kívánatos mennyiségű és minőségű vitaminnal, ásványi- és nyomelemmel. Igyekezzünk belőlük a lehető legtöbbet bevinni táplálkozás útján, elemi formában, lehetőleg helyi, szezonális zöldségekkel és gyümölcsökkel.

Azonban megeshet hogy a táplálkozással bevitt anyagok mennyisége nem megfelelő, ekkor a legjobb a kiegészítőkhöz szerves formában nyúlni, ilyen pl a C-vitamin L-aszkorbinsav alakjában.

D-vitamin (D3 + K2)
Megnöveli a szervezet ellenálló képességét a fertőzésekkel szemben, elegendő mennyisége a szervezetben fontos az immunrendszer megfelelő működéséhez és ez igaz a légúti vírusok esetében is.

Szerves magnézium
Közreműködik az immunrendszer megfelelő működésében.

Szerves szelén
Nagyon fontos antioxidáns, képes csökkenteni a szervezetben az oxidatív stressz okozta károsodásokat, ezúton erősíti immunrendszerünket, valamint szükséges számos kórokozó legyőzéséhez.

Szeves cink
Számos immunsejt, például a fehérvérsejtek optimális működése is függ a cinktől, de a szervezet immunválaszának kialakításában is hatalmas szerepe van.

photo by Susanne Pälmer on Pixabay

Testmozgás
Az emberi szervezet mozgásra teremtődött, a mozgással (akárcsak egy jó sétával) felpezsdíthetjük a vérkeringésünk, gondoskodhatunk róla hogy a bevitt tápanyagok mihamarabb minden sejtünkhöz eljussanak és nem mellesleg endorfinokat is termelünk mozgásunkkal, melyek pedig a mindennapi kedélyállapotunkért is felelősek.

Photo by KoolShooters on Pexels

Média-diéta
Média fogyasztásunkkal érdemes nagyon tudatosan bánnunk, időnként szükséges egyéb, teremtő, kreatív tevékenységekkel kikapcsolódnunk semmint a tv-t nézni naphosszat. Válogassuk meg melyek azok az információk amiket hajlandóak vagyunk befogadni, csak mert ömlik ránk a temérdek hír és adat, nem kell hogy maga alá temessen minket. Jelöljük ki melyek azok az időszakok amikor a televíziózást, online programok nézését választjuk, nem kell hogy egész nap a háttérben duruzsoljon a készülék.  

A félelem érzete erőteljesen rombolja az immunrendszer védekező képességét, a mainstream média által közvetített érzelmek pedig olyan szorongást válthatnak ki, melyek napról napra gyengítenek.

Az emberi szervezet egy csodálatosan összetett rendszer, melynek öngyógyító képessége határtalan. Használjuk ki ezt a lelassult időszakot arra, hogy egy kicsit befelé fordulunk, önmagunkkal ismerkedünk és felkészítjük a testünket a járvány okozta nehézségekre, hogy mi magunk szükség esetén könnyebben vegyünk majd az akadályokat.

Minden lehetőség a kezünk ügyében van, csak meg kell tanulnunk élnünk vele. Egy jól ellátott test nagyon hálás tud lenni a nehéz időszakban, itt az ideje hát hogy felismerjük és felélesszük saját testünk gyógyító energiáit és az irányítást saját kezünkbe vegyük!

Benedek Ágota
természetgyógyász-fitoterapeuta / hormonegyensúly tanácsadó

contact@herbaholistic.co.uk
www.facebook.com/HerbaHolistic
www.herbaholistic.co.uk

cover: photo by nicollazzi xiong on Pexels