Otthon készíthető probiotikum: A vízikefír vagy kristálygomba

Otthon készíthető probiotikum: A vízikefír vagy kristálygomba

A japán kristálygomba vagy vízikefír maga a Lactobacillus brevis, Streptococcus lactis és a Saccharomyces cerevisae szimbiózisa. Más szerzők azonban a Betabacterium vermiforme és Saccharomyces pastorianus fajokat nevezik meg fő alkotóknak, melyek mellett további baktérium és élesztőfajok előfordulhatnak, hiszen vegyes kultúráról van szó.

A vízikefír tehát valójában nem gomba, hanem tejsavbaktériumok és élesztőgombák szimbiózisából létrejött telep amely képes az anaerob fermentációra is, de az élesztőgombák miatt néha szüksége van némi levegőre.

Az egészséges kis gombatelep színe áttetsző/fehéres, azonban ha fehér cukor helyett barna színű nádcukorral etetjük vagy pl. vörös szőlő levével, a színük is besötétedik valamelyest.

photo by Herba Holistic

Ok és akkor mi az a fermentáció?

Az erjedés vagy erjesztés, idegen szóval fermentálás vagy fermentáció olyan kémiai folyamat, amelyben valamilyen szerves anyagot egy enzim hatásának teszünk ki. Ez gyakorlatban a szénhidrátok lebontását jelenti, amelyet mikroorganizmusok (élesztők, penészgombák, baktériumok) végeznek, hogy saját élettevékenységükhöz energiát termeljenek. A konyhában a savanyított káposztát és a kovászos uborkát is erjesztjük, valamint a fekete tea jellegzetes ízét is a fermentálás adja.

Hogyan segíti az egészségem a vizikefír?

Több helyen említik a vízikefir ital béltisztító hatását, hogy a gyomorban és belekben pangó ballaszt anyagot kitisztítja. Ez teljesen igaz, így tisztításra nagyon alkalmas, azonban arra azért érdemes figyelni, hogy a ballaszt anyagok a gyomorban telítettség érzést okoznak, és a lassú kiürülés miatt jóllakottság érzéshez is hozzájárulnak. Ha ezt a „tölteléket” kiürítjük, illetve a kiürülést gyorsabbá tesszük, akkor a telítettség érzés csökken, azaz éhségérzet jelentkezhet.

Segiti az egészséges bélflóra helyreállítását, de alkalmazható kiütések és ekcémák esetén is, ilyenkor naponta fél liter lével érdemes külsőleg bedörzsölni a bőrt majd hagyni kell megszáradni.

Több forrás is említi a széklethajtó, székletkönnyítő hatást is. Így akinek szorulása van, vagy aranyér miatt az ürítés nehezebb, fájdalmasabb művelet, annak egy próbát mindenképp megér a kipróbálása.

photo by Herba Holistic

Na de mit és hogyan lehet belőle készíteni?

Gyakorlatilag a végtermék egy probiotikumokkal teli, savanykás ízű, enyhén buborékos frissítő ital lesz amelyet ízlésünk szerint testre szabhatunk, az ízvilágát illetően.  

Elkészítése (1 literhez):
* használjunk széles szájú nem fém, légmentesen zárható üveget
* töltsük meg az üveget 1 liter szobahőmérsékletű szűrt- vagy ásványvízzel de hagyjunk az üveg teteje és a víz között egy kb 2-3 cm-nyi légrést
* 3 csapott evőkanál (lehetőleg) nádcukrot teljesen keverjünk el benne
* dobunk mellé 5-6 szem mazsolát és egy fél, kívülről jól megmosott citromot
* 3 evőkanálnyi kristálygombát műanyag szitába téve langyos vízzel mossunk át és tegyük szintén az üvegbe
* zárjuk le az üveg száját és hagyjuk szobahőmérsékleten 48 (max. 56) órán keresztül

Az érlelési idő letelte után leszűrjük, üvegbe töltjük és a vele fermentálódott fél citrom levét belecsavarjuk. Ekkor tegyünk hozzá felkockázott, kedvünkre való gyümölcsöt (pl. bogyósokat, szilvát, szőlőt, aszalt gyümölcsöket...) és az üveget helyezzük a hűtőbe. A következő 2 napban fogyasszuk el a kissé fanyar, enyhén gyümölcsös, enyhén bubis probiotikumos üdítőnket.

Fogyasztás előtt az ízekkel lehet kísérletezni, adhatunk hozza friss szőlőlevet, több citromot és meg egy kis cukrot, hogy limonádé italt kapjunk, de akár turmixolt gyümölcslével is ihatjuk.

photo by Herba Holistic

Cukor nélkül csak korlátozott ideig eltarthatóak a kis gombatelepek (max. 2-4 nap), ezután az éhezéstől elkezdenek pusztulni. A hűtőben - ahol életfunkcióik lelassulnak – szűrt, sima vízben áztatva, letakarva se tartsuk őket 2-4 napnál hosszabb ideig, mert rámehet a kultúránk. Ha egy kevéske cukrot teszünk a vizükbe akkor hűtőzve élettartamukat pár nappal meghosszabbíthatjuk,

Ha jól tartjuk a vízikefir telepünket, számítsunk rá hogy minden második-harmadik erjesztés után megduplázodik a mennyiség, így próbáljuk meg a családban, baráti társaságban tovább adni őket vagy ha nincs más megoldás, komposztálni.

Ügyeljünk azonban arra, hogy a vízikefir telep fémmel soha ne érintkezzen, mert bizonyos fémek reakcióba léphetnek a savas közeggel, pl. réz, alumínium...

Érdemes tudni, hogy igazi buborékok akkor keletkeznek, ha optimális az oldat töménysége (nem hiányzik a cukor, de nem is túl sok) és megfelelő a hőmérséklet.

Ha nem szénsavas a végtermek, akkor egy egyszerű kóstolással el lehet dönteni, hogy éhes vagy túletetett-e a kultúra.

És a végére még egy extra vizikefir recept:
Szőlőléből és vízből készül fele-fele arányban, de néhány friss mentalevelet is tehetünk hozzá ízesítésül. Csak 2/3 részéig töltsük tele az üveget a keverékkel, tegyük bele a vízikefirt, zárjuk le szorosan és fermentáljuk 24-48 óráig szobahőmérsékleten. Ezutan szűrjük le, szinte biztos hogy tele lesz a pezsgőre emlékeztető ital buborékkal.

Ha úgy érzed szívesen kipróbálnád a probitikumos italt, vagy ha már próbáltad és szeretnél magad is készíteni otthon, akkor lépj velem kapcsolatba. Londonban akár személyesen is át tudok adni egy kezdő gombatelepet INGYEN vagy esetleg UK-n belül postázni is tudom ha a részleteket tisztáztuk. :)

Benedek Ágota
természetgyógyász-fitoterapeuta
contact@herbaholistic.co.uk
www.facebook.com/HerbaHolistic
www.herbaholistic.co.uk

cover: by Anshu A on Unsplash